KOBİ İhracatının Anahtarı Bilişim
Türkiye’deki işletmelerin yüzde 90’ından fazlası KOBİ niteliğinde. Ancak KOBİ’lerin ihracattaki payı yüzde 15’lerde kalıyor. Bu oranın gelişmiş ülkelerdeki gibi yüzde 25-30 bandına çıkarılması için bilişim alanındaki teşvik ve desteklerin arttırılması talep ediliyor.
Bilişim sektörü alanında verilecek teşvik ve desteklerin özellikle KOBİ ihracatının artırılmasının anahtarı olması bekleniyor. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 90’ı KOBİ ölçekli. Hızlı karar alma ve esnek yapıları sayesinde krizlerden de hızla çıkan KOBİ’lerin ihracattaki paylarının artırılmasının genel ekonomi üzerinde oluşturacağı etki de çok güçlü oluyor.
KOBİ İHRACATI 10 PUAN ARTAR
Bu duruma; gelişmiş ülkelerde de çok dikkat ediliyor. ABD’de KOBİ’lerin ihracattaki payının yüzde 22, Almanya’nın yüzde 35, Danimarka’nın yüzde 33, Hindistan’ın yüzde 42, Japonya’nın ise yüzde 38 seviyesinde bulunuyor. Türkiye’de KOBİ’lerin ihracattaki payı ise yüzde 15’ler seviyesinde. Bilişim sektörü alanında verilecek teşvik ve desteklerin özellikle KOBİ’lerin ihracatının en az 10 puan daha artacağı öngörüsü dile getiriliyor.
TALEPLER NETLEŞMİŞ DURUMDA
Gelinen noktada üzerinde uzlaşılan temel teşvik taleplerinin de netleştiğini, bunların başında da bilişim ve siber güvenlik ekosisteminde yer alan KOBİ’lerin yerli özgün donanım ve yazılım geliştirmeleri olduğunu ifade eden Aktepe, diğer talepleri şöyle sıraladı: “Rekabetçilik endekslerinin yükseltilebilmesi amacıyla KOSGEB Laboratuvar Hizmetlerinin ISO15408 Ortak Kriterlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi bekleniyor. KOBİ’lere dijital dönüşümlerini gerçekleştirebilmelerine yönelik mentor desteği sağlanması da ifade edilen bir diğer konu oldu. İstihdamı arttıracak teşvik ve desteklerin yaygınlaştırılması, teşvik sisteminin daha yalın, esnek hale getirilmesi de önemli bulunuyor. Öte yandan yatırımcı dostu, dinamik ve sektörün gelişimine etki edecek şekilde Bakanlar Kurulunun 7 Mart 1994 tarihli ‘Kamu Yararına Çalışan Dernekler’ arasına alınmak da talepler arasında yerini buldu.”
- İhracattaki payları 10 puan artar
- Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Rahmi Aktepe; KOSGEB’in ihracatı artırmak amacıyla KOBİ’ler için uygulamaya aldığı teşvik ve desteklerin arasında bilişim teşvikinin yer almamasının büyük eksiklik olduğu dile getiriyor. Aktepe, KOBİ’lerin ihracattaki payının 10 puan artırılması için “nokta hedefli” bilişim teşviki verilmesinin önemli olduğunu belirterek, “Bizde her türlü teşvik var ama bilişime ilişkin teşvikler istenilen seviyede değil. Oysa bu alana, sektörün talepleri doğrultusunda verilecek teşvikler, KOBİ’lerin ihracattaki payını 10 puan birden artırabilir ve Türkiye’ye ihracatta istediği sıçramayı yaptırabilir” dedi.
Kosgeb’in teşvikleri önemli ama yetersiz
KOSGEB’in mevcut durumda birçok teşvik ve destek uyguladığına dikkat çekiliyor. Girişimcilik destek programları kapsamında 150 bin liraya kadar destek sağlanıyor. AR-GE, teknolojik üretim ve yerlileştirme destekleri kapsamında ise teknolojiye dayalı veya öncelikli teknolojiler alanında yeni fikir ve buluşları içeren projelere ise 1.5 milyon TL’ye kadar destek veriliyor. KOBİGEL destek programının yanı sıra ortak tedarik, tasarım, pazarlama, laboratuvar, imalat ve hizmet sunumuna yönelik projelerin 1.5 milyon TL’ye kadar desteklendiğini ifade eden sektör yetkilileri, “Tekno-pazar destek programı ve KOSGEB laboratuvar destekleri gibi uygulamalardan da KOBİ’ler yararlanabiliyor. Bu destekler çok iyi bir başlangıç ancak artık yeterli değil. Çünkü önümüzde 2023 hedefleri var” dedi.